Switching SidesEvo baš sinoć me, naš najveći cooler u timu, Karamba poziva na jednu partiju Wolfike da se malo mrežno ispucamo, a ja baš tada igra Two Worlds 2.. Mora san mu reć da mi se jednostavno ne igra WOLF trenutno, jer san u zadnje vrime obolija od RPG-a! I kažem mu da je to najbolji žanr za igrat.. Naravno , i sam Karmaba to već odavno zna i samo me je ukorija da kako to nisan zna, no isitna je da u mom odrastanju u gaming svijetu, nisan ima nijednog pravog RPG-aša pa da me u startu zarazi i ispere mozak o linearnim FPS-ovima..
No kako i mogu i zaboravit FPS, kad je to i prva igra s kojom sam se "malo bolje" susreja na PC-u.. Istina, igra san ja dotad Nintendo i konzole u to doba, a na PCu u počecima Prehistorik te prvog Princa od Perzije.. No prvi FPS je bija DOOM 2.. a taj dan san još odigra i legendarnog WOLFa 3D.. Kad mi je prika da dvocijevku i pojača one zvučnike, i kad san opuca, srce mi je stalo kako je to (PRE)DOBRO zvučalo i izgledalo! Ljubav na prvi pogled defintivno.. Te noći nisan moga ni zaspat jer mi se užanso mantalo od pretjeranog 3D igranja a sve to u onim početnim sivim teksturama.. Zanimljivo kako je ( bar ja ) gamersko pamćenje u video igrama fascinatnto, pa se i dan danas sjećan prvog nivoa u Doomu 2 i to doslovno cilog.. Kad počme nivo, stojite nekima dvima beštija iza leđa, no vi se okrenete jer iza vas je motorna pila!!.. I onda slijedi napad

Pitajte svakoga za prvi nivo DUKE 3Da i ne sumnjam da ga neće znati.. No zapamtit neke povijesne činjenice koje san učija u školi, je već davno izmaglilo iz moje glave.. Da ne mislite da san online tek upozna u doba DSL tehnologije, upravo je DOOM 2 bija moja i prva online igra.. Moj prika je već tada ima modem i prijatelje koji su to isto imali, pa su se spojili modemski i igrali DOOM 2 online.. ONLINE.. Šta god mi to tada značilo.. Naravno sucka san poprilično jer nisan se zna uopće kretat a ni korstit SHIFT (sprint) te ALT ( strafe) jer tada su se igre igrali sa tipkovnicom.. No i tada mi je moj prika reka , da neki tada najjači lik u HR igra DOOM 2 sa mišom!! To kad san čuja mi je bilo nepojmljivo, jer ko da sad neko kaže da igra FPS sa volanom.. Al eto evoluvija je pokazala da miš+tipkovnica oruđe PC gaminga..
Stoga vidite da san jednostvano "mora" zavolit FPS, a kad san dobija svoj prvi komp u prvom srednjem ( 1996) naravno da su samo FPSovi bili na mom kompu, uz pokojeg Super Maria te Point&Click avanturu ( Lucas Artsa)..
Tada dolazi 1998 godina, koju smatram jednom od najvažnijih u povijesti FPSa.. ID software izbacuje Quake 2 ( isitna izašla je malo prije 1998), a Epic Games svoj Unreal! A u to doba su već počeli 3D grafičke kartice.. Ja san ima slabu mašinu koju san s godinima poboljša u vidu zvučne kartice, CD-ROM čitača, no 16MB RAM nije bilo dovoljno za jedan Unreal, koji je tada zahtjeva 64MB pa čak i 128 MB za normalno igranje, šta je u razini ko sad igra traži 8 GB DDR3 za min pokretanje.. No uspijeva san ih igrat, ali san low rezom i s svim detaljima na low.. Quake mi nikad nije lega, ni jedinica ni dvojka ( 4-ka tako-tako), ali Unreal je tada bija doslovno nestvaran i mnogo bolji od Quake.. I onda potrkaj 1998 godine Valve izbacuje Half-life 1! Zanimljivo da upravo ove 3 igre imaju svoje franšize i do danas ali i svoje engine! Istina HL je tada koristija Quake engine, ali je kasnije ravzija Source engine..
Igrajući tada HL , i kad san vidija da ne mora sve biti sivo oko tebe (Q1 i Q2) te da ne mora se ubijat samo alieni, već se doslovno borit sa marincima, tenkovima i helikopterima, i da čak ima neka radnja i zanimljiva priča, shvaćate moju zaljubljenost do danas u vezi tog serijala.. I onda tamo 2000-te ostajen bez kompa, tj. ovaj je bija Out of Order, pa prve godine faksa za informatiku porlazin bez - kompjutera! Paradoksa..

I onda moja cool seka mi kupuje solidnu mašinu pa se opet igaju igre koje nisan stiga igrat al opet je to uglavnom FPS.. I onda opet dolazi 2004-ta kad izalzi HL2, i opet tada ne želin čuti ni za šta drugo
RPG-a ni blizu.. Isitna igra san Diablo 1, al to je sve bilo na kapaljku.. Za Biowareove hitove nisan niti čuja tada.. I onda mi kaže prika da ima jedan solidan RPG, ali iz provg lica.. Aj daj da proban kažem mu.. bija je to TES serijal i to Obilivion! Iskreno u početku san se izgubija u INVENTORYu, QUEST-ovima, SKILL-ovima,i tonama stvari kojeg FPS ni u ludilu nije ima.. I onda izlazin iz kanalizacije zatvora u Oblivionu, i vidin beskonačno veliku mapu i slobodu kretanje di god želin.. Od panike i straha od otvorenog prostora sigurno prvih desetak dana aspolutnu nisan zna ni šta radin, ni di igran, ni šta triban radit, ali se nisan odvaja od nje.. Fenomenalni setting kad istražuješ dungeone, hrpa oružja, itema i armora, mogućnost jahanja konja, neka mistika, gradovi di ima ljudi s kojim moš pričat, fight u gladijtorskoj areni.. Ma nisan moga virovat da sve to jedna igra pruža.. Sad neću ulazit u rapravu koji je dio najbolji, jer je meni Obilivion i prvi dodir sa RPGom.. Opet ljubav na prvi pogled.. Odusta san ga igrat, al san skupija priko 150 sati igranja! Nisan moga virovat da san ga toliko dugo igra, a još mi je ostalo questova! Pita san se da li ima kraja? Završija san glavni quest, odgleda animaciju i mislija to je to.. No igra nakon toga ti dopušta da slobodno lutaš mapom i istražuješ šta nisi, i nalaziš questove ako ih još ima.. FPS se tada činija Super Mario za ovo.. Uskoro je i FPS uvidija da mora neke stvari minjat, pa san bija oduševljen STALKER-om i malo manje BioShockom, ali se malo "ulagalo" u FPS.. ako su mogli RPG element u FPSovima bit još od davnina i to u System Shcoku te Deus Exu, ne znan zašto su stali na tome.. U novije doba sad je izaša hibrid FPSa i RPGa poznatiji kao RPS ( Borderlands, STALKER serijal, BioShock serijal..), ali to je samo neki pokušaj ne bi li se moglo konkurirat RPG-u.. Al kad vraćamo timeline unazad, malo je stvari da je FPS uspija bit revolucionaran.. DOOM serijal je začetnik FPS-a, 1998 stepnica više ( Quake, Unreal , a pogotovo Half-Life), zatim samo zbog razvoja hardware iza 2002 dobijamo lipši izgled FPSa, 2004 HL2 je opet malo podiga razinu, a sve kasnije iza toga samo smo dobijli šminku i malo bolju fiziku ( Crysis, FEAR).. AI i u novojim FPS-ovima ne može ponekad konkurirat HL1, a HL1 je izaša prije 12 godina! No dok je god "naivaca" koji ulažu u svaki noviji COD, i dok smo u doba kapitalizacije i buessnisa, niti ne sumnjam da će ActiVison zaposlit neke ljude koji bi težili većim promjenama.. Milijarda dolara jasan je pokazatelj da nisu potrebne promjene.. Nikakve.. Apsolutno nikakve.. S njihove strane.. Kažu da će BulletStorm i HomeFront malo FPS promijeniti i ponovo podići ljestvicu.. Sumnjam.. No vidit ćemo 22.01.2011 odnosno 10.03.2011. kad san zakazani izlasci ovih FPSova..
Nakon Obliviona, RPG je posta sad moj glavni žanr za igranje.. o Mass Effectu san samo hvalospjeve reka, Risen odličan, Gothic neloš, 2W2 super, Dragon Age Origins remek djelo.. Nedavno san kupija i Witchera al ga još nisan odigra, ali po kritikama i on je još jedno RPG remek djelo.. Fallout je bugovit, ali isto se nisan mica od njega.. Naravno , priznajem da sam tek početnik u ovom segmentu, pa mi je skoro svaki RPG iznad proječan, pa možda nisan ni adekvtan ovakav neki sud davati o novijim RPGovima du su vrhunski, jer san siguran da će mi pravi poznavatelj RPGa sigurno nabrojati puno boljih RPGova od ovih šta san ja nabrojia, ali zato ne sumnjam da se ne bi složija sa mnom, da RPG pruža mnogo više, zapravo i previše od ostalih igara.. Jedini minus šta ide RPGu jest manjak slobodnog vrimena!!! FPS završiš u dva dana, a ovo ne možeš u misec dana! Ali gameri su jebene osobe.. Pa im očito to možda i smeta kod RPGa, pa žele samo jednostavnost i mogućnost online igranja, bez ikakve radnje, priče, i stvaranje izmišljenoa svita, šta svjednoči izadnji nastavak Call of Dutya koji prelazi zaradu od MILIJARDU dolara ka šta san maloprije spomenija! Solo dio prođete u jedno popodne , arkadna pucačina i tone skripte sa apsolutno ničega novoga od Modern Warfarea, ipak ne znači ništa ljudima koji su napunili džepove ActiVisionu.. Zbog čega?Dobrog Onlinea? Sumnajm.. Veliki lag, i maksimalna neoptimiziranost ipak nisu omele gamere da napune kasu AcitVisonu.. Besplatni Wolfeinsten: ET može pružit veće količine zabave od COD onlinea.. A on BESPLATAN i nije gladan hardwarea!Pa i noviji Battlefiled BC je bolji od CODa.. Al jebiga.. Očito je još svima drago dokazat nekom tamo Ameru il Kinezu da ste bolji headshotter od njega.. Očito im triba još vrimena da gameri progledaju.. Meni je to trebalo da unazad godinu dana, pa san shvatija da je RPG žanr u kojuem moram "biti" .. MMORPG i ne baš.. Prešareno, likovi ko iz japanskih crtića, questovi skoro isti, al eto samo je plus šta ako imate ekipu je gušt to igrat.. Ništa više.. Ali istinski RPG-ovi ( Dragon age, ME serijal, Witcher, stariji KotOR, i još dosta njih koje nažalost nisan stiga odigrat) su ono zašto sad volim PC gaming! Kao i šta naziv chapetra kaže - promijenia san strane.. Promijeni san tim.. Ne nosim više dres FPS Uniteda, već san napravija transfer za F.C. RPG! .. To ne znači da ni dalje neću vršit pritisak na Steam Supportu za izradu novog nastavka Half-lifea jer prva ljubav se ne zaboravlja, al odsad igran u RPG lizi..