Last entry: 7. svibanj.
Huh, dugo je vremena prošlo od zadnjeg entryja, ajd da malo refresham ovaj moj dnevnik.
Škola je napokon gotova. Zbogom srednja školo, ostala si mi u relativno lijepom sjećanju izuzmem li loša sjećanja
Matura je prošla relativno loše, matematiku sam dosta zeznuo pa me je pomalo strah prolaska. Nadam se da ću sve na kraju ispasti u redu.
Škola gotova, matura gotova, što sad? Pa evo, u radnom odnosu sam, napokon iskorištavam prazike na nečemu konkretnom i financijski pozitivnom

Posao je vrlo težak i naporan, jedva stignem... ma, serem. Cijele dane sam na netu, evo upravo sad pišem sa radnog mjesta

Igre. Nakon dugo dugo vremena skinuo sam neku novu igru, Homefront.
Homefront je naime FPS čija se radnja događa 15 godina u alternativnoj budućnosti gdje Sjeverna Koreja jača i pomalo osvaja svijet. SAD u međuvremenu propada i bankrotira te ga Velika Korejska Republika (slobodan prijevod

) polako osvaja. Naravno, Ameri ne bi bili Ameri da se ne pobune i ne započnu pokret otpora koji će kasnije razanaliti Korejce. Glavni lik, Robert Jacobs, bivši pilot, zajedno sa još nekolicinom bivših US Marinaca polako ali sigurno pruža otpor Korejcima i tako napredujemo kroz igru.

E sad, utisci gameplaya - sranje. Proklet bio onaj dan kada su konzole nastale. Naime, igra je čisti port s konzola. Stvari tipa "stisni E da se penješ", nedostatak leana kao i nevjerojatna linearnost svakog PC gamera jednostavno raspizdi i nagna na to da ko kamikaza uleti autom u obližnji Sonyjev dućan. Dosta vremena gameplay je na otvorenom ali nekakve nevidljive barijere onemogućavaju slobodno istraživanje prostora (CoD anyone?). Grafika je jadna (vrti se na Unreal 3 enginu) čak bih rekao da je Singularity (koji je isto na U3 enginu) ljepši.
Neoptimiziranost je također boljka koja diže živac. Stavim sve na low i vrti mi se jedva na 30 fps-a. Nakon upisivanja kojekakvih komandi i editiranja configova uspio sam srediti da vrtim na medium na oko 40 fps-a ali čovječe, iako sam advance PC user očekujem da neke stvari ipak rade out-of-the-box. *ebena nVidia i njihov prokleti closed-source Physx ponovno bacaju ATI-jeve kartice stepenicu iza.
Razočaran sam iako sam znao da je to jednostavno karakteristika igri nastalih u 2010. i 2011.
Druga igra koju sve češće igram je:

FPS temeljen na Cube enginu starom skoro desetljeće. Što je zanimljivo u tome?
E pa to vam je dragi moji pravi multiplayer FPS koji vuče uzore iz Dooma i Quake-a ali i od Counter Strike-a. Nevjerojatno brz gameplay, dobre mape, vrlo velik broj servera i igrača. Grafika nije u današnjim okvirima ali izgleda nevjerojatno bolje od originalnog Cube-a.
Optimiziranost je fenomenalna, na poslu sa integriranom HD4200 imam lock na 200 FPS-a.
Također igra nudi nekoliko modova: CTF (Capture The Flag), SURV (Survival), TDM (Team Deathmatch), OSOK (One Shot One Kill), TOSOK (Team OSOK), KTF (Keep The Flag) itd. Postoji i singleplayer mod koji služi za upoznavanje gametypeove i oruzje (kojih je samo 5 vrsta ali sasvim dovoljno).
Mrežni kod je dobar ali i smiješan. Dobar je zato jer se bez problema može igrati preko 56K (dakle, lag je vrlo rijedak, meni se nikad nije dogodio) a smiješan je kada se sukobe dva igrača sa velikim pingom. Ako oba zapucaju u SLIČNOM vremenskom intervalu (ovisi koliki je ping) u većini slučajeva oba umru (

) Iako bi se moglo reći da je to
flaw u biti dovodi do mnogo smiješnih situacija

Igra je potpuno besplatna, portana na Windowse, Linux, MacOS, mobitele... svugdje.
Velika je pišljivih 50 MB pa je slobdno skinite i probajte. Meni je super jer je gameplay vrlo živ i brz, skill nije toliko važan (dok sam prvi put igrao igru imao sam pozitivan score), vrlo je lagana za instalaciju i pokretanje, hardverski nezahtjevna i - igriva.
Treća igra koju sam nedavno instalirao je - X3 - Reunion.

Svi smo mi odrasli uz neke igre koje jednostavno zauvijek promijene i definiraju preferirani žanr. Nekima je to bio Nuke Dukem, nekima StarCraft, nekima Elite, Doom, Quake, Tetris... uglavnom znate na što mislim. Meni su tri igre označile rane dane gejmanja - StarCraft, Freelancer i NFS Porsche Unleashed.
StarCraft je jednostavno igra koja je bezvremenska, bila je, sad je i biti će. Zbog nje volim SciFi RTS-ove i gotovo. Svaki puta dok čujem marinca ili Betlkruzera dok roka po Zergovima - krv brže kola, srce brže tuče, diže mi se... Jednostavno, doživim katarzu (mislio sam na adrenalin u prošloj rečenici, bolesnici).
Freelancer sam prvi puta igrao 2003. kada je kao demo bio na jednom Bugovom CD-u. Od tada pa sve do danas svako malo nađe se na kompu pa ga igram. Singeplayer je savršen, zanimljiv i originalan. Grafika nije bila vrh vrhova ali who fucking cares about graphic? Igrivost i faktor ponavljanja je ogroman, SP sam prošao minimalno 10 puta. Multiplayer funkcionira kao pojednostavljeni MMORPG koji se više bazira na borbi. Naravno, postoje modifikacije brodova, trgovina (sa tada neviđenim dinamičnim cijenama), plaćanje poreza, gusarenje, misije, questovi... sve u svemu OK. E pa, osjetio sam nekako da sam spreman za nešto malo kompliciranije. Malo? Bleh, ne seri Mario.
X3 Reunion.Jedna od najkompliciraniji svemirskih simulacija. Nasljednik popularnog X2: The Threat, X3 nastavlja se na priču X2. Nažalost, nisam u mogućnosti igrati X2 jer ne radi na Win7 . Uglavnom, vodim lika imenom Julian Gardna, bivšeg pirata i lopova koji je stao na "good-guys" stranu nakon invazije neprijateljske vanzemaljske rase zvane Kha'ak. Još nisam dovoljno odigrao da detaljnije znam ali svejedno

Nakon instalacije pokrećem igru. Vidim New Game. Super. Mogu birati između više razina težine te načinu igre sa ili bez priče. Naime, igra nudi toliko sadržaja, toliko je detaljna i opsežna da se vrlo lako može odigrati po mojoj procjeni preko 50 sati gameplaya.
OK, uzimam Juliana i mod igre s pričom. Prva misija - patrola sa nekim pilotima početnicima. Nema nikakvog uvoda u priču, tko sam ja, tko su oni, što trebam raditi, čak nema ni pravi Mission Log - početak je kaotičan dosta. Morao sam prozujati bespućima mreže svih mreža da saznam neke informacije o priči. Nakon nekakvog kvazi doznavanja priče čekam tutorial. Lol. U igri NEMA tutoriala. Apsolutno nemam pojma koje su kontrole, kako upravljati brodom, kako komunicirati s ostalima, kako napadati, kako konfigurirati štitove i oružja, kako dati waypointe, kako mjenjati kameru... APSOLUTNO ništa. Nakon kopanja po kompliciranim menijima i traženju nekih osnovnim komandi (koje sam si morao zapisati na papir jer je broj komandi nevjerojatan. Veliko i malo slovo imaju različitu funkciju!) mogao sam početi igrati.

Zasad nisam daleko dogurao, još se borim sa kontrolama i tražim kako uopće vidjeti koji su mi zadaci

no svakim danom otkrivam neke nove stvari i sitnice kojima mi igra raste u očima vrlo velikom brzinom.
Ne budem puno pisao o X3 pošto je nisam dovoljno igrao no očekujte nekakvu malo opširniju recenziju kroz slijedećih nekoliko mjeseci

Evo, to je to. Koliko vidim TMNF je još malo pa kaputt, COD2 je standardan kao i GTR2. U zadnje vrijeme nemam baš volje za tim već poznatim igrama iako mi se općenito ne igraju baš igre. Nadam se da je to samo privremena faza

Spread love, don't hate.
Sincerely, Mario92